Nasi Goreng Cina |
Asal usul nasi goreng cina memang sukar untuk diceritakan.
Adakah ia sekadar nama atau memang pada asalnya dicipta oleh kaum cina. Yang
pasti, di setiap kedai makan kelantan mesti ada menu nasi goreng cina. Aku
memang suka order nasi goreng cina sebab kalau order, sure siap cepat, harga pun murah. Lagi padu kalau
tambah telur dadar dan sambal belacan. Best giler!!!..
Tapi kan, bukan susah sangat pun nak buat nasi goreng cina
ni. Kalau main campak-campak pun sure jadi lah. Betul, pergi dapur, kalau-kalau
ader nasi balance malam tadi, bawang putih, bawang merah, cili padi, daun bawang, isi ayam,
mix vegi....yang dah ada basic memasak, try campak je semua dalam kuali,
gerenti jadi..garam jangan lupa tau..hahaha..
Mula-mula memang rasa leceh bab-bab masak memasak ni, tapi memang
berbaloi , sihat pun sihat, jimat pun jimat. Nak cerita sebab kenapa perlu jimat,
sampai sudah pun tak sudah sudah. Paham-paham je la dengan keadaan ekonomi sekarang
ni. Senang cerita, kalau pendapatan
keluarga RM5000 sebulan jer, tak cukup der nak hidup kat KL.
OK, selagi buleh jimat, kita jimat. Kalau yang bujang tu,
aku cadangkan korang selalu-selalu lah tonton program dapur bujang. Terbaik
progam tu.
Related posts:
Tags:
recipe